Ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu büyük bir ülkeler topluluğu moskova gitmediler

  Hükümet gidilmemesi için  bir uyarıda bulunmasına rağmen İngiliz  olimpiyat takımı Moskova’ya  gitti.bu arada  Avustralya Fransa ve İtalya gibi batı ülkeleri de katılma kararı aldılar.

  Helsinki’den  beri girdikleri tüm olimpiyatlarda büyük başarılar gösteren Sovyetler kendi seyircisi önünde yapacağı  gösteri ve alacağı başarıların tadını çıkaramadı kentteki ve spor tesislerindeki çok sıkı güvenlik tedbirleri sporcuları rahatsız etti.bazı branşlarda hakemlerin taraflı olmaları çok göze battı.

     Zaten genel sıralamada ilk üç arasında yer alması beklenen  Rus ve doğu almanlar amerikanın yokluğunda pek çok branşlarda madalyaları  bölüştüler. Atletizmde İngiliz atletlerden Stave  Ovett  ve Sebastian Coe  800 ve 1500 metre finallerindeki heyecanlı yarışları ile seyircileri ayağa  kaldırdılar ve birer altın madalya kazandılar.Ve Etiyopyalı Mirus Yifter 5.000 ve 10.000 metrelerdeki sekiz yıldır peşinde koştuğu altın madalyalarına  nihayet kavuştu. Yifter kısacık boyu ve pist üstünde koşmaktan çok bir topun yuvarlandırılmasını andıran koşu stil ile katıldığı her şampiyonada seyircilerin sevgilisi olurdu. Yifter 1972 oyunlarında 10.000 metre finalinde  Finli Viren ve Belçikalı Emiel  Puttemansın ardından  bronz kazanmıştı.birkaç gün sonra yapılan 5.000 metre seçmelerine zamanında yetişememiş ve finalde koşma hakkını almamıştı.

  Etiyopya diğer bazı ülkelere katılıp dört yıl sonra Montreal Oyunlarını boykot edince Yifter için bir kez daha  madalya fırsatları elinden gitmişti.

 

   Etiyopyalı muris Yifter  1972 den beri alamdığı madalyaların acısını 5.000 ve 10.000 finallerinde 2 altın aldı

     

 

   Rus serbest uzmanı  yüzücü Vladimir Salnikov 400 ve 1.500 metrelerde  ve 4 çarpı 200 serbestte üç altın aldı…

   

 Ama hakiki yaşını nedense saklayan ve bazılarına göre 33 diğerlerine göre ise  42 yaşında olan olan bu süper adam  moskovada geçen tüm sekiz yılın acısını çıkarttı ve olimpiyat şampiyonu e dünya rekortmeni pek çok atleti gerilerde bırakarak  o son turundaki müthiş hızı ile her iki yarıştada ipi önde göğüsledi.

 Münih ve montrealin  iki çift altın madalya sahibi Viren moskovada 10.000 metrede ancak 5. oldu ve katıldığı maratonda yarış ortalarında  başta giderken mide krampları yüzünden yarışı terk etti.

 

Maraton 1976 da aynı mesafede birinci olmuş.Doğu Alman Waldemar  Cierpinski  tarafından kazanıldı.

 

 Amerikalıların sprintlerdeki yokluğu zaten 1972 den beri pek hissedilemiyordu.moskovada 100 metrede İngiliz Allan Wells ve 200 metre İtalyan Pietro Mennea birer altın kazandılar.Lenin Stadyumunu dolduran seyircinin çoğunluğu olan Ruslar kendi atletlerinin başarısı için sırıkla atlamadaki rakip Polonyalı atletlerin her atlayışını yuhalarla karşıladılar.Polonyalı Wladyslaw Kozakiewicz sadece bir altın madalya almakla almakla kalmadı dünya rekorunu da 5.78 e çıkardı.arkasından gelen takım arkadaşı Tedeusz Slusarki de gümüş madalyayı aldı ve moskovada kimin üstün olduğunu seyircilere  pek de nazik olmayqan bir el hareketi ile gösterdi.

 

 

   İngiliz Sebastian Coe 800 metrede alamadığı altını 1.500 de kazandı.

 

  Bu arada daha sıkılaştırılan ve daha güncel teknolojiye dayalı doping kontrolleri katılan sporcuların % 15 inin bir çeşit doping kullandığını ortaya koydu.

 Jimnastikte Aleksandr Ditatin 3 altın 4 gümüş ve 1 bronz ile toplam 8 madalya alarak Moskova dan epey yüklü ayrıldı.yüzmede ise Doğu Alman Caren Metshuck ve Rica Reinisch ve İsviçreli Barbara Karuse üçer altın ve Rus erkek yüzücü Vladimir Salnikov 3 altın madalya kazandılar.

 Kübalı Teofilo Stevenson olimpiyatlarda sadece aldığı altın madalyalarla değil aynı siklette üst üste 3 kez birinci gelerek birde rekor kırdı.Stevenson 1972 ve 1976 dan sonra Moskova da da Süper Ağır Siklette ünvanını korumasını  bildi.

 Bayanlar çim hokeyi branşında boykot nedeniyle tek başına kalan Rus takımına eşlik etsin diye askı ile son anda Moskovaya getirilen Zimbabwe altın madalya kazandı.  

 

 İtalyan Pietro Mennea dünya rekortmeni olduğu 200 metrede altın madalyayı Amerikalıların yokluğunda ancak 3.olimpiyatında aldı.

 

 

 Bayanlar sürat koşularında 400 deki dünya rekoru hala kırılmamış olan Doğu Alman koch ve 100 metrede ilk kez 11 saniyenin altında koşmuş takım arkadaşı Göhr epey madalya topladılar

 

 Batının gelmemesine rağmen Moskova da Montreal den de çok rekor kırıldı.Bayanlar yüzmede 13 takımda 11 altın madalya kazanan Doğu Almanların 54 kürekçisinin hepside evlerine en az bir madalya ile döndüler.

 Moskova oyunları sona erdiğinde 4 yıl sonra Los Angeles de yapılacak olan 1984 oyunları için geleneksel kurallara göre kapanış töreninde Amerikan bayrağının göndere çekilmesi gerekirken Carterin engellemesi ile Los Angeles eyalet bayrağı çekildi.

 1980 olimpiyatları sona ermişti.Ama Ruslar Los Angeles a gelecek miydi? Onlarda boykot etse acaba hangi olaya dayanarak böyle bir karar alacaklardı? Yoksa Ruslar boykot kararı almayacaklar mıydı?

 Moskovadan Los Angeles a kadar uzanan 4 yıl hep bu birbirini tutmayan tahminler ve dedikodularla dolu dolu geçti. Moskovaya Türkler katılmadılar.

 

 

        EN ÇOK MADALYA KAZANAN 10 ÜLKE

                                               A               G          B

       Sovyetler Birliği                80             69        46

       Doğu Almanya                  47             37        42

       Bulgaristan                        8               16        17

       Küba                                8                 7          5

       İtalya                                8                 3           4

       Macaristan                       7               10         15

       Romanya                          6                 6         13

       Fransa                              6                 5           3

      İngiltere                             5                 7           9

      Polonya                             3               14         15

 

 

Yayına Hazırlayan : Duygu ASLAN